APX Visual Studio

portretistică & fotografie documentar

Frozen Tales of White

hp5_rx_001w

hp5_rx_002w

Chiar dacă unii o contestă, fotografia este o artă şi pentru simplu motiv că, de foarte multe ori, rezulatul ei este subiectiv. Am văzut recent un mic experiment care demonstrează acest lucru cât se poate de clar şi emoţionant în acelaşi timp.

Imaginile de mai sus au fost făcute cu un bătrânel Rolleicord, pe un film Ilford HP5+ traumatizat prin scanerele de pe aeroport (expunerea unui film foto la o cantitate prea mare de raze x duce la un fel de expunere fără lumină a filmului – film fogging – cu creşterea granulaţiei şi scăderea contrastului). Mai mult decât atât, fără să înţeleg de ce, revelatorul a spumat în tancul de developare (ca rezultat partea de sus a filmului a fost insuficient developată – zona verticală mai întunecată din dreapta imaginilor), iar fixatorul a început să dea semne de epuizare (zona uşor gălbuie din stânga imaginilor).

Toate aceste probleme… tehnice, împreună cu expresia şi încadrarea au dus la un rezultat complet diferit din punct de vedere al stării transmise faţă de imaginile de mai jos, luminoase, vesele, curate.

Fujifilm X-T10 (fără “photoshop”, că de asta ne place Fuji :D)

DSCF8929

DSCF8953

DSCF8963

DSCF8969

DSCF8976

Show us the love on Facebook 🙂